Özel eğitim hakkında gelişmeleri, yaklaşım tarzlarını, uygulamaları, eğitim yöntemlerini ve duyuruları buradan takip edebilirsiniz
4 Haziran 2011 Cumartesi
SPOR VE HAREKET EĞİTİMİ
Hareketsiz bir yaşam tüm bireyler için ileriki yaşlarda aşırı kiloya neden olabilmekte ve kalp damar hastalıkları şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Ancak bu risk, hareketsiz bir yaşama eğilimli olan zihinsel engelli, otizmli vb çocuklar için çok daha yüksektir. Aşırı kilo ve yetersiz hareket becerileri zihinsel engelli, otizmli vb çocukların hem sağlıklarını tehlikeye atmakta hem de toplumdan soyutlanmalarına neden olmaktadır.
Sanılanın aksine, zihinsel bir engele sahip olmak beden eğitimi ve spor aktivitelerine katılmaya engel teşkil etmez. Hangi derecede zihinsel farklılığa sahip olursa olsun her çocuğun katılabileceği bir aktivite vardır. Hareket etmek, hareket becerilerini geliştirmek tüm çocukların ortak gereksinimidir ve sağlıklı gelişebilmeleri bu gereksinimlerin karşılanmasına bağlıdır.
Spor fiziksel sağlığın korunmasının yanı sıra psikolojik sağlığın korunması açısından da önem taşır. Bu açıdan ele alındığında engelli bireylerin spora gereksinimlerinin daha fazla olduğu görülmektedir. Spor Aktiviteleri yolu ile çocukların hem beceri hem de olumlu davranış kazanmaları mümkün olmaktadır. Sporun en büyük avantajı bu kazanımları elde ederken çocuklara hareket etme olanağı vermesidir. Hareket etmekten doğal olarak haz olan çocuk eğlenirken pek çok öğrenme olanağı ile karşı karşıyadır. Bu süreç içerisinde beceri kazanan çocuğun iç ve dış dünyasında olumlu değişimler yaratılmış olur.
Kısacası nitelikli beden eğitimi ve spor aktiviteleri çocuklara hem keyif vermekte hem de sağlıklı olma, duygusal rahatlama, bağımsızlık, kendi kendine eğlenebilme, sosyalleşme, özgüven, iletişim kurma ve paylaşımda bulunma olanağı yaratmakta ve yaşam motivasyonunu artırmaktadır. Böylece Spor aktiviteleri bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmekte ve onlara kendilerini gerçekleştirebilecekleri sosyal bir ortam yaratmaktadır.
Yukarda sayılan hedef ve amaçlar doğrultusunda özel eğitimin bir ekip işi olduğuna inanmış farklı gelişen çocuklara kaliteli ve nitelikli bir spor programı oluşturmak adına, deneyim ve bilgi birikimlerini bir araya getirmiş Özel Eğitim Öğretmeni, Beden Eğitimi Öğretmeni ve Psikologdan oluşan bir ekiple amaçlar için çalışılmalıdır. Ancak bu sayede çocukların bireysel farklılıkları göz önüne alınarak spor bireysel eğitim programlarının oluşturulması, gerek motor becerilerinin gerekse iletişim becerilerinin artırılarak doğru kazanımlar elde ederek yaşama katılmalarının sağlanması mümkündür. Bu sayede toplumun dikkatini bu çocuklara çekerek olumsuz tutum ve davranışların değiştirilmesi ve çevresel farkındalığın artırılması ve ‘normal’ insanlarla iletişim olanaklarının artırılması da hedeflenmelidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder